
این کتاب شامل پنج فصل است. فصل اول به چرایی استفاده برنامهریزی سناریو در فرآیند تهیه برنامههای عمرانی و خدماتی در سطح شهر و منطقه اشاره میکند؛ که در آن مدیریت تغییرات، تحلیل روندها، ضرورت دوری از برنامهریزی سنتی و بهکارگیری رویکرد سناریونویسی در فرآیند تهیه برنامههای توسعه شهری و منطقهای، بحث شده است.
فصل دوم به تعاریف، تاریخچه، زمینهها و تجارب برنامهریزی سناریو میپردازد. در این فصل ابتدا تعاریفی متفاوت از اندیشمندان مختلف از سناریو و برنامهریزی سناریو ارائه شده است. سپس به تاریخچه استفاده از روش سناریونویسی در شرکتها و سازمانها پرداخته و تجارب کشورهای مختلف دنیا در زمینه استفاده از سناریونویسی در برنامهریزی منطقهای و آمایش سرزمین معرفی شده است.
فصل سوم کتاب به بررسی ارتباط بین تفکر راهبردی و برنامهریزی سناریو میپردازد. در واقع برنامهریزی مبتنی بر سناریو روشی کارآ در تفکر راهبردی محسوب شده و در این فصل این ارتباط بهخوبی روشنشده و نشان میدهد که این دو مفهوم چگونه مکمل یکدیگرند.
فصل چهارم به برنامهریزی سناریو در عمل میپردازد که تعریف مهمترین واژگان کاربردی در سناریونویسی، معرفی روشهای عملی، ابزارها و نرمافزارهای مربوطه ازجمله موارد مهم در این فصل محسوب میشوند.
فصل پنجم کتاب به تدوین سناریوها و معرفی روش تهیه سناریوهای توسعه فضایی کالبدی شهر بوکان میپردازد. در این فصل با استفاده از روش شوارتز، سناریوهای توسعه کالبدی شهر بوکان برای بیست سال آینده تهیه شده است که بهعنوان یک تجربه عملی که تاکنون کمتر در ادبیات علمی برنامهریزی شهری ایران انجام شده، میتواند مورد استفاده محققان و دانشجویان برای انجام پروژههای تحقیقاتی قرار گیرد.
این کتاب برای برنامهریزان و تصمیمگیرندگان بخش خصوصی و دولتی در عرصه برنامهها و طرحهای عمرانی ملی، منطقهای و شهری قابلاستفاده است. همچنین برای دانشجویان رشتههای مدیریت شهری، جغرافیا و برنامهریزی شهری، شهرسازی، آمایش سرزمین، محیطزیست، آیندهپژوهی و افرادی که علاقهمند به مباحث برنامهریزی و آیندهپژوهی در برنامهریزی شهری و منطقهای هستند توصیه میشود.


